Omega Healthcare Investors (OHI) on kiinteistösijoitusyritys, joka omistaa vanhustenhoitoon erikoistuneita laitoksia ja tiloja eri puolilta USA:a ja UK:ta. Se vuokraa niitä eteenpäin yrityksille, jotka tarjoavat näitä palveluja kuluttajille.

OHI on melko suosittu osinkosijoittajien ja myös suomalaisten piensijoittajien keskuudessa, ja se on korottanut osinkoaan jo 21 kvartaalia putkeen. Tällä viikolla OHI:n kurssi rymisteli alas jostain $31 USD:n tienoilta lähes $27:ään eli lähes 13%:n lasku pahimmillaan, mikä nosti osinkotuottoprosentin jo melkein 10%:iin, mikä yhdistettynä korotushistoriaan ja edelleen melko alhaiseen (<80%) osingonjakosuhteeseen, on aika houkutteleva yhtälö. Houkuttevan yhtälön ja arvoansan välinen ero voi joskus olla vaikea havaita, mutta itse päädyin edeltävän kannalle ja sipaisin OHI:a ihan pikkuisen mukaan tuolta $27,50:n paikkeilta.

Syy kurssilaskulle oli kahden OHI:n top10-vuokralaisen viimeaikaiset maksuvaikeudet. Maksuja on jouduttu lykkäämään ja ilmeisesti alentamaan ainakin yhden vuokralaisen kanssa, mihin markkinat eivät reagoineet kovinkaan myönteisesti. Vaikka OHI:n kiinteistö- ja operaattoriportfolio onkin melko hyvin hajautettu, sisältyy osakkeeseen paljon riskiä, sillä yritys sijoittaa vain yhden erikoisalan (vanhusten terveydenhoito) ns. skilled nursing facility -toimipisteisiin. Yksi iso riski on poliittinen ja liittyy USA:n sairausvakuutusjärjestelmän tulevaisuuteen; mikäli Trump ja kumppanit muuttavat vakuutusjärjestelmää keskimääräiselle kuluttajalle epäedullisempaan suuntaan, voi olla että vanhustenhoito siirtyy yhä enemmän kotihoidon suuntaan, jolloin OHI:n liiketoiminta ottaa isosti osumaa.

Kymmenen prosentin osinkotuotto 21 kvartaalin kasvuhistorialla ja maltillisella osingonjakosuhteella ei koskaan irtoa ilman riskiä – se on selvä. Odotan mielenkiintoista ja vaiherikasta taivalta OHI:n kanssa, mihin tulee varmasti mahtumaan yksi jos toinenkin nopea kurssimuutos.

Advertisement